09 November, 2014

Verejná výzva Gáborovi Grendelovi

Po vydaní posledného blogu o bývalom markizáckom redaktorovi a kandidátovi na starostu bratislavského Starého Mesta, som pôvodne už ďalší blog neplánoval, ale posledné aktivity tohto mediálneho manipulátora a neskôr informácia o jeho trestnom stíhaní, ktorú ale väčšina mainstreamových médií prešla mlčaním, ma presvedčili, že naňho treba upozorniť ešte raz.

V posledných dňoch pán Grendel zaujal nie víziou pre Staromešťanov, ale najmä tým, že podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s roznášaním nejakých letákov, ktoré ale normálni obyvatelia Starého Mesta nikdy nevideli. Celej akcii sa dostalo hojnej publicity na facebookovej stránke Antifico, ktorá je momentálne jasne zneužívaná na kampaň Gábora Grendela a Novy.

Nejdem teraz špekulovať, či to naozaj takúto antikampaň niekto robil, alebo išlo o pripravenú mediálnu lesť zo strany Gábora Grendela. To vie asi najlepšie pán Grendel sám. Hlavný problém, ktorý vidím je, že kandidát na starostu Starého Mesta Gábor Grendel sa nevyjadril k podstate svojich problémov nikde a ani raz. Podáva len všeobecné trestné oznámenia za ohováranie, ale nikdy a nikde nevyvrátil, či daňové priznanie zverejnené na internete je jeho alebo nie.

Druhý raz vzbudil Gábor Grendel pozornosť, keď sa v piatok objavila informácia o začatí trestného stíhania voči nemu za krátenie dane, čo je v prípade politika, ktorý by mal ísť v dodržiavaní zákonov príkladom obzvlášť závažné.

Keď on využíval políciu na podivné trestné stíhania s hore spomenutými letákmi, bolo to v poriadku. Teraz však argumentuje, že ide o zneužítie polície na predvolebný boj - trochu paradoxná argumentácia v súvislosti s jeho doterajším konaním, nemyslíte ?

Neviem, či niekto zneužíva alebo nezneužíva políciu, doteraz to nikto nespochybnil, ani pri vyšetrovaní iných politikov - kritika skôr bola, že polícia nekoná, keď by mala. Podstata je v inom - aby sme sa dozvedeli pravdu o Gáborovi Grendelovi. Pravdu, ku ktorej sa pán Grendel nechce vyjadriť. A preto by som pána Grendela veľmi rád vyzval (a je zvláštne, že tak doteraz neurobili ani médiá, ani žiadni iní politici) k tomu, aby sa konečne vyjadril k podstate problému - či zverejnené daňové priznanie je skutočne jeho, alebo nie. Pretože v žiadnom verejnom vyhlásení k téme ani raz nepoprel, že by bolo naozaj jeho. Takže:

Je zverejnené daňové priznanie, v súvislosti s ktorým začala polícia trestné stíhanie Vaše, alebo nie, pán Grendel?

A toto nie je ohováranie, pán Grendel. Toto je normálna výzva voči politikovi v civilizovanej spoločnosti. Dúfam, že sa mi nebudete vyhrážat tak, ako ste to napríklad robili vášmu protikandátovi Strakovi a nakoniec stíhajú vás, ale to bude určite sprisahanie temných síl, však?

Voličov Gábora Grendela by určite zaujímalo, či jeho príjem bol za rok 2013 skutočne len 3240 eur, a ak áno, mal by objasniť ako z toho viedol svoj nákladný život. Ak niekto platil jeho životné náklady, bolo by transparentné vedieť, kto to bol. Lebo z 3240 eur ročne ťažko vyžije aj občan v najzaostalejších regiónoch Slovenska, nieto bývalý markizák Gábor Grendel so svojim nie celkom lacným životným štýlom.

Považujem za normálne a prirodzené, aby kandidáti na starostu tak významnej mestskej časti ako Staré Mesto je, zverejnili svoje majetkové pomery, príjmy a výdavky. Tak ako  politici, ktorí sú vo funkciách podávajú majetkové priznania.

Je až zarážajúce ako o tomto trestnom stíhaní mlčia až na výnimky takmer všetky hlavné médiá. A pritom v prípade Gábora Grendela nejde len o kandidáta na starostu, ale aj o podpredsedu parlamentnej politickej strany, ktorá by sa rada stala novou väčšinou. Sú za tým jeho mediálne manipulácie a nadštandardné vzťahy s niektorými z nich, aké v demokratickej spoločnosti nemajú miesto ?

P. S.
Uznávam, že v trestnom konaní platí prezumpcia neviny a na pána Grendela z formálno  právneho hľadisko treba hľadieť ako na nevinného. Lenže v politike to platí presne naopak. V slušných demokratických a transparentných krajinách sa odchádza aj za najmenšie pochybenia. Pripomeniem príklady aj zo Slovenska, keď starostovi Rače pánovi Bielikovi hnutie KDH, za ktoré dnes kandiduje aj pán Grendel pozastavilo členstvo v strane. Nemala by aj strana pána Lipšica po tomto pozastaviť členstvo Grendelovi u nich a KDH, ak má byť principiálne, stiahnuť podporu Grendelovi na starostu ? Lebo ak by náhodou Grendela zvolili za starostu Starého Mesta a následne by ho právoplatne odsúdili za čin, za ktorý je trestne stíhaný, prišiel by o mandát a museli by byť nové voľby. A toto si občania Starého Mesta určite nezaslúžia.

Ak sa vám blog páči, podporte ho aj na  pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk